Besök i tredje riket

I rikets tredje största stad har jag med goda vänner spenderat helgen. Steffe, jag och BJK skulle ta oss till Malmö med LFK:s Mooney SE-LBV hade vi tänkt och vädret såg väl “sådär” ut. Dessutom fick BJK förhinder. Skulle vi även denna gång behöva skjuta besöket på framtiden? Till historien hör att vi redan omplanerat utflykten typ 4 gånger. Men skam den som ger sig. Vi gick på jakt efter ny passagerare och Jonas W – känd från tidigare utflykter med Wallström von Post Airlines – blev ålagd att följa med.

Åt vädret kunde vi ju inget göra, men när det på fredageftermiddagen närmade sig avfärd kunde vi konstatera att det var flygbart. Åtminstone med en Mooney med avisningsmöjligheter. Radarekona på väderhemsidorna pekade ut en färdväg med lite östligare kurs en fågelvägen. Efter en snabbkoll med vår mottagande Skåne-guide Martin “Mordien” S, som utlovade CAVOK på Sturup, tog vi beslutet att ge oss upp i luften. Dessutom med förhoppning om att snarast komma upp i något molnfritt lager och att vi minsann åkte mot bättre väder.

Videon filmades strax innan sättning på Malmö/Sturup sedan Stefi blivit radarvektorerad runt till en ILS bana 35. Pipandet strax före tröskeln är alltså när autopiloten går av skiftet och Stef på airline-mässigt sätt handflyger de sista foten ner till marken för syns skull.

Vi riktar ett stort tack till Mordien som på ett fläckfritt sätt planerade och utförde denna äventyrshelg. Vi hoppas att herrarna på Cragganmore utfört sitt arbete väl och att hela flaskans innehåll kommer till sin rätt i din och dina vänners strupar. Vi fyllde Martins vardagsrum med sovsäckar, en halvuppblåst luftmadrass och Macbookar. Du hade inte behövt köpa en 40-tums platt-TV bara för vår skull. Men NHL 2007 gjorde sig bra i detta format – även om domarn var mutad.

Strax i närheten av det skruvade tornet stod denna buss parkerad. Lasse Kongo såg vi inte till men helt klart var den på väg till Tallin…

Lördagen utgjordes av en kraftig sovmorgon. En frisk promead. En utsökt Brunch på “Bakom Muggen” (Va – nä – inte den muggen. Kaffemuggen dummer!) Liten promenad på stan. Sova middag och sedan Mexikanskt käk. Ariba ariba!

Söndagen blev en höjdaravslutning på resan. Martin hade med goda kontakter lyckats bjuda in 4 flygnyfikna på studiebesök i både Sturups kontrolltorn samt södra Sveriges trafikledningscentral (ATCC). Vi skickar stort tack till Fredrik, Ove, Janne med kollegor som med öppna armar visade oss runt i de gula husen!

Trafiken till och från Sturup denna söndagförmiddag var allt annat än hektisk och Fredrik visade oss alla system och svarade utförligt på de frågor som man som pilot går och grubblar på. Ett handfast råd att ta till sig är att “Klartext på radion funkar!”. Bara för att det finns en fastlagd fraseologi för radiokommunikation innebär det inte att man ser ner på en person som ställer en extra fråga i klarspråk för att undvika missförstånd.

Ove som denna morgon var skiftledare berättade om det system som hanterade all trafik till och från södra Sveriges luftrum. En trafikledare har i runda tal 50-60 frekvenser att hålla i huvudet för att skicka vidare trafiken till andra ansvarszoner. Med det nya systemet har dock behovet att ringa och synkronisera trafiken mellan trafikledarna minskat. Det finns ett “tyst” sätt att synkronisera enklare ändringar. Till exempel att begära nya höjdklareringar etc. Det sker genom att markera siffror med “vit” färg. Den mottagande parten kan då välja att acceptera den nya siffran på sin datorskärm genom att “gråa ut” siffran och då ser den första trafikledaren att ändringen är ok.

Även Ove hade ett bra tips för oss piloter. Fråga inte: “Är restriktionsområde R22 aktivt?”. Svaret på den frågan kan ju lätt uppfattas som att man har klart att flyga i området om det inte är aktivt. Begär istället tillstånd att passera restriktionsområdet – så blir det mindre risk för missförstånd!

Trafikledarna jobbar i en ljus och behaglig miljö i par. En E-ledare och en P-ledare. Janne är här planerande och Thomas exekverande som sköter allt prat med piloterna.

Efter att ha ätit en Sturup-lunch och krånglat oss genom säkerhetskontrollen med våra väskor med vätskor var det dags att bekämpa moderat turbulens från marken upp till 3000 fot. I hård och byig sidvind på huvudbanan 17-35 fick vi tipset att använda sidobanan 29 vilket kändes – helt rätt! Upp med kärran i molnen och när vi når flygnivå 60 tittar vi ut i solskenet.

Denna klickbara bild sammanfattar en wundershön flyghelg på sydlig breddgrad. På väg hem i solnedgången. En liten molngenomgång och kontakt med banan på 1000 ft på ILS:en till bana 29 på SAAB. Jag hoppas att ni mina barnbarn som läser detta om 50-60 år inser att gammelgubben hade det ganska så bra som ung!

Och hur var det nu med trede riket? Tja:

Tailwinds!

/Robin