För Vackert Väder

När det råder högtryck över landet håller sig ovädret på avstånd. Det blir oftast så kallat “bra flygväder”. Det verkar dock inte gynna Gripenplanen som blev groundade i Luleå på grund av FÖR högt tryck. Instrumenten som mäter höjd och hastighet kalibreras mot det rådande trycket vid marken och indikerade tydligen fel när det blev så här “bra” väder.

Följande METAR som rapporterar aktuellt flygväderförållande, avslöjar att Luleå stoltserar med ett mäktigt QNH på 1051!

Normalt brukar det ligga och fladdra kring 1013 hPa. Tumreglen är att trycket ändras med 1 hPa per 30 fot (under 10 000 ft). Här har vi alltså drygt 1000 fötters (motsv 300 meter) tryck över vad som är “normalt”.

Gripen-piloterna fick väl helt enkelt snöra på sig PA-28-kängorna istället för att få lite flygtid denna fina flygdag!

 

Tillkommet senare:

31 januari kom ett ” Meddelande från Transportstyrelsens luftfartsavdelning” (MFL) gällande förfarande:

Tailwinds!

/Robin