400 lyckliga

Det är allmänt accepterat att “what goes up – must come down”. Ja, ner kommer man ju alltid. Men med vilken stil och finess? Som observant läsare kan man konstatera att jag spräckt 400 i antalet landningar. Än ser jag det inte som rutin utan mer som ett “fickparkerings”-problem. Speciellt i besvärlig vind får man vara lite extra uppmärksam och noga aktivt flyga planet hela vägen till stillastående på marken. Om det är en kortfältslandning händer det att man får ge full gas, ta ett nytt varv och försöka en gång till. Precis som när man fickparkerar!

När tillkom då parkering nr 400? Jo, det begav sig över fältet på SAAB där jag tillsammans med övervakning från högersits övade bedömningslandningar. Bedömningslanda – det är en ädel konst. När man dessutom har en kritisk Stef som inte drar sig för att bedömma bedömningslandningarnas kvalitet – då taggar man till.

Det hela går ut på att man från c:a 1000 fot över marken i höjd med den plats man tänkt sig landa på, drar av gasen till tomgång och segelflyger planet ner till banan. Utan motorpådrag skall man alltså från höjd bedömma en lämplig väg och manöver för att landa precis lagom in på landningsfältet. Detta är ett viktigt moment att behärska ifall det osannolika skulle hända att motorn inte behagar snurra på propellern där fram. Då skall man på ett bekvämt sätt kunna sätta ner kärran på ett lämpligt fält.

Man får absolut inte komma för kort – men det är inte heller bra att landa för långt in på banan (alltså inte den gula varianten). Man kan jämföra med hur det känns där man står på krogen vid pissrännan. På grund av tidigare “minuslandningar” har man oftast tagit ut ett avstånd som kräver en ganska precis känsla i tryck och riktning. Det gäller att släppa på exakt lagom så att man inte själv minuslandar med fatalt resultat alternativt “pluslandar” som även det kan skätta åt fel håll. Men lixom inte lika illa som minuslandning.

Nja…. själv föredrar jag nog att landa med motor samt att pissa i det fria.

I medvind!

Tailwinds!

/Robin