Proficiency? Check!

Det har desvärre varit sparsmakat med flygande det senaste året. Det fick jag ett brutalt kvitto på då det var dags att förnya min behörighet för Single Engine Piston Land nu till sista november. Vartannat år förlänger man behörigheten och har man de senaste 12 månaderna skrapat ihop ynka 12 timmar räcker det att genomföra en flyglektion med flyginstruktör. Alternativt måste man göra en så kallad Proficiency Check (PC) för en av  Luft^H^H^H^HTransportstyrelsen utsedd kontrollant. Skulle man av någon outgrundlig anledning missa detta datum återstår endast att genomföra en komplett uppflygning – en resa som skulle ha svidit mycket illa i ansträngd småbarnsförälderplånbok.

Efter att ha summerat 1/12-2010 till dags datum insåg jag att det var ännu skralare i flygdagboken än i plånboken – dags att snabbt som tusan boka PC! Inte hänga läpp utan detta var ju ett utmärkt tillfälle att friska upp mig och dessutom få möjligheten att flyga med en instruktör som kan Stockholm och dess luftrum som sin egen ficka. Efter att ha hört runt lite bland de flygbekanta i området föll mitt val till slut på Tommy Tingström.

Det skulle visa sig vara en riktig vinstlott. Nämnde Tommy visar sig inte bara flyga runt i sin Stockholmsficka och kunde peka ut viktiga ögonmärken vid VFR-flygning, han har även varit medförfattare till boken Navigation Prestanda Färdplanering, med fokus på prestanda.

En mycket givande och intressant lördag blev det. Molnen hängde regntunga men både på Bromma och i Västerås rapporterades vettigt väder. Det hängde dock låga låga moln över Eskilstuna som var vår avsedda destination. Fick verkligen bekänna färg i ämnet lågnavigering. Det hanns med allehanda övningar under den 1:22h långa flygningen. Bland annat nödövning, stall, branta svängar, landning utan klaff, avbruten start och bedömningslandning.

Bortsett från en viss flygringrost lyckades jag övertyga om att jag nog i alla fall skulle få vara behörig ett par år till. Med ett antal viktiga lärdomar och bra pekpinnar från magister Tingström i bagaget.

Väljer att avsluta detta inlägg med en liten quiz… Lillebror kom till oss i juli och flygindoktrineringen startar redan – And how can you tell?

Tailwinds!

/Robin