Håhå Hilton

Semestern börjar flygmässigt på ett anmärkningsvärt bra sätt! Micke som just varit på sitt livs äventyr i USA ringer och vill få en ståndsmässig avslutning på äventyret genom att vi åker med SE-IUD till Säve/ESGP och han får ratta hem kärran. Ryanair beräknas landa vid 18-snåret så jag och Steewoo kastar oss iväg vid halv fem från SAAB/ESSL.

Vädret ser lite lurigt ut med en del stråk med Cb-aktivitet och en, inte så attraktiv, tråglinje över Danmark på väg in över Skåne och Småland. Men en snabb telefonkoll med metrologen lugnar oss innan vi ger oss iväg. Det visar sig helt rätt – Vi åker in och ur lite roliga “blomkålsdolmar” men det är bara lämplig träning i IMC-hantering av planet.

Vad är det då för äventyr unge herrn har återkommit från? Jo en hel vecka på gammelgubben Barron Hiltons ranch! En väldigt känd vecka bland segelflygare. För oss andra som vill ha lite bakgrundsinformation kan man titta in på http://www.barronhiltoncup.com. Det är alltså en av Mickes goda segelflygvänner som vunnit denna vecka och bjudit med sin segelflygarkompis på resa.

Fadern och sonen… Barron är en hängiven flygentusiast och ballongflygtävlingarna avlöser varandra. Micke och Hilton släpps upp ungefär samtidigt som Paris Hilton släpps ut…

När man inte ville balonga runt sig kunde de avnjuta en tur i en flygande husbåt. En Sikorsky S-38B i prima skick.

I Nevada är termiken ganska väl lämpad för segelflyg och med ett 20-tal segelkärror på “grid:en” och ett par kullar och berg som avstampsplatser var det relativt okomplicerat att kurva upp sig till 22 000 fot…

Ballongtävlingarna brukade innehålla moment som att åka och släppa en bönpåse på en bestämd punkt för att sedan åka tillbaka(!) därifrån man kom vilket gav extrapoäng. Extra extrapoäng om man lyckades göra splash-n-dash i dammen på vägen – dvs sänka ner och blöta korgbotten i vattnet för att sedan ballonga vidare… Notera “Paris” motivet!

Nåväl, åter till Sverige och mitt och Steve W:s flygäventyr över den svenska kontinenten.

Här följer en kavalkad av gulliga porrbilder av flygkategori.

oooooohhhhhh….

aaaaahhhhhaaa….

Tornande Cumulus av denna sort är oftast väldigt harmlösa, men underhållande att flyga genom. Ungefär som nyckelpigorna på Liseberg… ungefär.

Här sätter vi ner klackarna på Säve likt som så mången pilot före oss.

Väl framme passar vi på att besöka kafeterian och inmundiga Norra Europas Största Kanelbulle. Ja, dra mig baklänges – ända in i fågelholken vad den var stor! Till bilden hör sidoinformation om att jag har ganska stora nävar.

Micke satte sig vid spakarna och ganska snart efter start fick vi “Cleared direct Linköping” så det var bara att ge sig in i de där vita dolmarna igen!

Visingsö/ESSI ligger ungefär på sträckan och när det inte regnat så enormt mycket kan man lämpligen bege sig dit på bad/grill-utflykt. Jag summerar just nu till 208.1 flygtimmar och har, hör och häpna, ännu inte satt ner hjulen där – men i sommar skall det ske. Notera – semestern har just börjat.

Vad är väl en vecka på Hiltons ranch – mot att få spaka en Piper Archer II?

Våra kära vänner Jerker & Ida har skaffat sig ett litet slott utanför Vikingstad och då vi fick flyga in över denna punkt på väg mot SAAB passade vi flygledes på att se ner lite på dem.

Förresten skådade vi Kustbevakningens Casa på parkeringsplatsen bredvid vår på Säve. Man säger att skönhet kommer inifrån och det blir “case closed” på den bevisningen med de orden, i kombination med bilden ovan, samt faktumet att KBV nu anställt Ellebelle som flygare (om än iofs inte på plantypen ovan).

Tailwinds!

/Robin