350 knyck

Flygdagen gryr så sakteliga över östergyllen och klockan ringer 05:05. Det är dags att å tjänstens vägnar ge sig ut på turné över Sverige i SE-LBM. Ett krutpaket med 280 hästkrafter i en sexcylindrig motor och är likt LFK:s SE-LBV en Mooney.

När man är tvungen att gå upp såhär tidigt på morgonen ser man saker som inte alla får möjlighet att se – så därför kan man ju passa på att ta upp kameran och föreviga och sprida lite Björkebergsk veckerhet på Internet. (Obs i just denna flog är alla bilder klickbara)

Första flygbenet är till Västerås/ESOW där vi stannar till bara en kort sväng. Man måste bli lite avundsjuk på Hässlö Flygförenings fika-veranda med utsikt över banan och en ambitiös fika-tant som bakar bullar, kakor och bröd hela dagarna.

Här står bisittaren Magnus L (185 cm lång) bredvid LBM. En stadig pjäs… Alltså Mooneyn 😉 Man kan klämma in c:a 350 liter soppa i den och med en förbrukning på lite drygt 50 liter per timme skulle man alltså kunna åka nästan 7 timmar (utan hänsyn till reserver) i 170 knop. Utan mot eller medvind blir det drygt 2000 km. Men det borde nog vara läge att stanna och kissa lite innan dess.


Det andra benet slutar i Kramfors-Sollefteå/ESNK där det blir en snårig inflygning i en vind som vrider och pustar oss åt alla håll. Skönt att vädret i övrigt inte bjöd på några överraskningar.

När man tittar längst bak på en Mooney ser man det karaktäristiska stjärtpartiet (Nej, det förväntas inte ställa upp i riksdagsvalet 2010). Den vertikala fenan ser nästan framåtsvept ut och faktum är att hela stjärten rör sig när man höjdtrimmar flygplanet.


På hemväg som sista ben till Linköping-SAAB/ESSL hade vi planerat flyghöjd FL080 och det visade sig vara utomordentligt välplanerat. Spridda molntussar på just denna höjd bjöd på lite Instrument-tid och en fasligt skön fartkänsla när man dundrar in och ut ur molnen i 170 knop. Dessutom med lite medvind blev det 190 knop över marken dvs c:a 350 knyck! Sweet.


…och återigen lite Björkebergsvackerdom när solen på kvällningen ger sig över till andra sidan jordklotet. Bara en liten kondensationsstrimma påminner om att lufthavet är till för att erövras!

Tailwinds!

/Robin