Vacker Uppstigning

Förra helgen tog det tag  i mig. Det outgrundliga suget efter att få dingla med benen 50-100 meter upp i luften. Ett par samtal och SMS senare var det koordinerat med Bagge som även han hade behov av att studsa med sin paramotorutrustning. Jag kände även att det nu var dags att undersöka möjligheten att kunna starta och landa på de vida fält som omger Björkebergs-gården. Jag hade dragit mig länge nog. Inget stort arbete att fråga om lov hos lantbrukargrannarna – men jag kände nog en oro över att de skulle vara lite tveksamma till denna galenskap. 

Nåväl, jag gjorde en utforskning av ägar-/arrendator-situationen och skaffade telefonnummer. Några trevliga samtal senare hade jag fått grannarnas välsignelse att anordna start-område ute på det frusna fältet. De lovade att inte skjuta ner konstiga flygfän som passerade över deras tak – och jag kände mig mycket privilegierad när jag kånkade min utrustning de blott  100 meter från “hangar”-byggnaden till base camp där jag även rotade en vindvimpel.

Efter att checklistan för utrustning vid paramotorflygning ögnats igenom och allt var på plats var det bara att fylla tanken med miljöbränsle av tvåtaktsmodell. I utrustnigen inkluderades då även ett stort antal lager med kläder. Det var ju ändå 3 minusgrader kring marken enligt METAR (ESSL 171520Z AUTO 15011KT 9999NDV OVC030/// M03/M08 Q1021=). Jag kopierade skidåknings-outfit från Idre i nyår och kände mig trygg med att möta bitande vind i kinderna i min rånarluva och underställ.

Motorn varmkörd, alla linor kontrollerade, selen spänd och jag likaså. 

En aningen vinglig start i den bitvis byiga vinden. Men vingen bär och motorn visade sig vara på högvarv. En sannerligen vacker uppstigning!

Jag svävar ut över Björkebergs-nejden. Tyvärr i ensam majestät då Bagge fick ett smärre haveri på propellern när vinden välte motorn. 

Tyvärr blev inte Bagge ensam om att behöva putsa på propellern denna helg. Trots en tjusig flygning i en halvtimme lyckades jag inte prestera en lika tjusig  landning. Kroppen tog sig hel ner – men buren fick sig en törn och propellern behöver ett nytt blad.

Mer övning kommer ge träning – men först måste en ny propeller anlända. Jaja, den kostar i alla fall inte mer än 7km/h för fort på 50-väg… 

Tailwinds!

/Robin