Morgonflyget till Barkarby

Micke och undertecknad behövde besöka stora staden och varför inte passa på att trimma sina flygfärdigheter när det tids- och ekonomimässigt är jämförbart med en X2000-resa… Vi planerade en Y-plan till Barkis (Starta IFR sedan övergå VFR när man passerat fyren DKR). Även om vädret bjöd på VMC så är det ju behagligt att åka IFR och bara “åka med” när trafikledningen dirigerar en hit och dit. Och som man kan läsa längre ner så var det inte själva IFR-flygandet som bjöd på några omvägar.

Vi ger oss av i soluppgången och njuter av det fantastiska 3D-äventyret som naturen bjuder på. Alla höstlöv i den låga solen bildar ett lättsålt konstverk.

Undertecknad ropar upp Stockholm – “Stockholm CTR, SE-IUD – 5 thousand feet maintaining”. Efter DKR-passagen övergick vi VFR utanför Bromma kontrollzon och in via Stäksön och Masten.

Efter en smärre felnavigering i G-luften under Stockholm TMA (förvirrad bland öarna i mälaren och höll på att hamna i Märsta) fick vi in siktet på Kungsängen och passerade då även Bro-Bålsta golfklubb. Eller skall man kalla det Golf-slott?

Ungefär såhär såg vi ut när vi kom och landade antar jag. En smyglandning på bana 24 lägger jag till protokollet. Sen en kvarts promenad till Akalla tunnelbanestation.

Nyvaxad och med hjulkåpor på spetade vi på i 120 knop TAS med lite lagom gaspådrag Tacho 1.0 på 54 minuters flygning. Dessutom med 20 knop vind i ryggen så var det värsta Mooney-prestanda.

Snart blir det nog inte fler turer till ESKB när de lägger ner fältet. Får hitta nya äventyr att ge sig ut på. När kommer klubben skaffa farkost som kan ta mig till månen? Tills vidare får jag nöja mig med att beskåda på avstånd. Igår var det inte bara bra flygväder – även månfotograferingsväder!

Tailwinds!

/Robin