SEP PC ESSL CAVOK

Det började dra ihop sig till att vara för sent att förnya sin Single Engine Piston-behörighet. Senaste året hade jag inte flugit tolv timmar (dessvärre) och det blev med andra ord dags att istället göra en PC för att förlänga sin behörighet.

Ett par samtal och synk med Jonna på Linköpings Flygklubb och jag lyckades samordna en kontrollflygning samtidigt som en tjänsteresa till Flyghuvudstaden Linköping. Och vädret såhär i november kunde man inte alls klaga på!

 

Det var med stor nostalgi jag drog ut SE-KMH ur hangaren den kyliga morgonen. Det har hänt förr om man säger så. Efter lite briefing inne på klubben ringde vi tornet. De hade obemannad helikopter i luften så vi fick hänga kvar på backen en halvtimme till. Men till slut lyckades vi ta oss upp med vår bemannade farkost.
Ner mot sektor Ören vid Åtvidaberg. Startade glatt med att Jonna drog av gasen för simulerat motorbortfall. Nödchecklista och sikta på ett fält brevid Flextronics. Sedan lite branta svängar, långsamflygning i olika konfigurationer och svängar hit och dit med bibehållen höjd. Stall och vikning är alltid nyttigt – om än klart obehagligt. Sen åter mot ESSL.
På SAAB hade de ett Gripen-plan med “special request” – så det blev inte utrymme att uppvisa sina färdigheter i att landa – men en bedömning mot bana 29 följt av start och avbruten start med landning lite längre fram på banan så blev det i alla fall två flygningar denna dag.
 
Alla ombord var mycket nöjda med dagens resultat så sen återstod bara lite pappersarbete.
Ja, det var två nya friska år på SEP-behörigheten. Men i vår vankas det ju IR PC igen – så då blir det att ge sig på på PC igen om man vill hålla molnflygandet vid liv. Ett alternativ jag överväger är dock att invänta november för att förnya IR-behörigheten och därmed kunna reducera antalet datum jag måste hålla koll på…
Tailwinds!
/Robin