Is Fly-Into

Så här på den kalla delen av året är det populärt att flyga och landa PÅ is (det bjuds in på så kallade is fly-in). Något som är mindre populärt är att flyga IN i is. Men just denna dag var det visst dags för det…

Med anledning av min aningen låga intensitet i flygande de senaste åren har jag låtit min Instrumentbehörighet ligga på is senaste året. Nu kände jag att det dock dags att göra en så kallad PC för att återta behörigheten. Kanske är det sista säsong på Bromma för vår kärra SE-GBY och min ambition är att öka flygandet såhär på upploppet!

Sagt och gjort, jag tog mitt flygpick och pack och begav mig på en nostalgiutflykt till sveriges Flyghuvudstad Linköping.

wpid1152-RvP-untitled-20130410-022.jpg

IR PC var bokad med klubbens skolchef Jonna Johansson. Vi hade dessutom avrostat mina instrumentflygarminnen i simulatorn före jul. För säkerhets skull genomled jag kvällen före en duvning i simulator hemma hos Stewa, inklusive bläddring i PeGes IFR-praktika.

SE-KMH stod nyservad längst ut i hangaren och det var bara att göra “daglig” och dra ut henne i ljuset. Efter en snabb titt i min loggbok visar det sig att det just var i SE-KMH min första PPL-lektion genomfördes en vecker höstdag 2002. Så nostalgifaktorn var osedvanligt hög denna dag.

wpid1140-RvP-untitled-20130410-007.jpg

Även om jag hade mitt dräneringsrör i väskan måste man ju dränera i läskeblaskflaska på LFK!

wpid1138-RvP-untitled-20130410-004.jpg

Aprilväder och det cirklade runt lite tråkiga molnformationer runt fältet. Dessa var dock så spridda att det inte borde vara något problem att undvika de värsta (om någon i cockpit hade möjlighet att ta ögonen från instrumenten). Prognosen var dessutom att det hela skulle skingra sig ju längre dagen gick.

wpid1142-RvP-untitled-20130410-009.jpg

Man skulle kunna säga att det såg riktigt fint ut. Ett litet pass briefing med planering och förberedelse – genomgång av vad som komma skulle.

Note to self: med utmärkt Transportstyrelsedokument LFS 2007:50 för bestämmande av Planeringsminima och Operativa minima.

23 § Enpilotverksamhet skall begränsas till RVR-värden som inte är lägre än 800 m förutom då en ändamålsenlig autopilot kopplad till ILS eller MLS används då normala minima kan tillämpas. Den beslutshöjd som används får inte vara lägre än 1,25 x autopilotens lägsta användningshöjd.

Dags hoppa in i kärran!

Vi gav oss mot VSN för lite airwork. Runt oss snurrade Black Hawk-helikoptrar vad vi kunde förstå på de klareringar som gavs från Östgöta Control. Våra undanmanövrar bestod i lågfartsflygning med och utan klaff, lite branta svängar och allt med höjdmätaren spikad på 3500 ft (Nåååååja :). Vi susade in och ut ur diverse molnformationer och visst, vi kunde skönja en lätt rimfrost på termometerpinnen samt tanklocken.

Efter att ha givit oss av mot SC för en “Full procedure NDB approach RW11” insåg jag snart att mitt största problem inte skulle bli den Parallel entry som väntade utan att det började smattra betänkligt mot rutan. Dessutom började planet med bibehållen attityd och motoreffekt stiga betänkligt… Dags att göra en undanmanöver från naturen. Vi begärde klarering åter mot det konstaterat bättre vädret och VSN area. wpid1144-RvP-untitled-20130410-016.jpg

Väl där kunde vi konstatera att det byggt på is på både termometer och vingframkanter och att det var ett smart beslut att inte fullfölja inflygningen till bana 11. Det var dessutom solsken och finväder till bana 29. Jonna såg genast möjligheten att erbjuda dagens tredje parallel entry vid OL (den första vid entren till VSN holding). Som avslutning lite cirkling till bana 11 och sedan fast mark under fötterna. wpid1148-RvP-untitled-20130410-018.jpg

Nere på merken kunde det konstateras att det dragit in ett riktigt ruskväder över fältet med hagelkorn (PL) och det var ju detta vi åkt rakt in i. Att ha is i magen känns smartare än på vingarna. Speciellt med en kärra som saknar all moteld som kan behövas för att hantera det frusna vattnet.

wpid1146-RvP-untitled-20130410-017.jpg

Godkänd IR PC och kort och gott ett pass fullt av erfarenheter och uppfriskande av gamla kunskaper. Inget väder jag kommer ge mig ut i på egen hand. Men att kunna passera lite tunna molntäcken på väg upp eller ner från flygnivån är ju trevligt at ha som utväg.

wpid1150-RvP-untitled-20130410-020.jpg

Pricken över i:et i Nostalgi placerades med en så kallad “flygklubbslunch”… Hela kostcirkeln va?

wpid1154-RvP-untitled-20130410-026.jpg

Appropå is – Kommer ni ihåg när alla Facebook-statusar började på “is “?

Tailwinds!

/Robin