Kollisionskurs

I dagens flygning fick man uppleva både det ena och andra. Det börjar på ett härligt sätt med att ett spetsnosigt Gripen-plan sätter ner hjulen på banan inför lite uppvisningsträning.

Flygvapnet har ju begränsat uppvisningsbudgeten till ett minimum, så att få sitta på första parkett när 39:an swishar runt måste ses som ett privilegium – även om min start med PA28:an SE-KMH inte kändes så muskulös.

Dessutom fick jag för första gången beskåda KLM-planet som numer trafikerar Linköping från Amsterdam.

När jag ställde upp bana 11 med kommentaren till tornet “Ja, jag har ju sett Gripen-piloten visa hur man skall flyga häröver!” fick jag från tornet svaret. “Ja, och jag förväntar mig inget mindre!”.

Plattan i mattan mot Skavsta för att hämta en kompis som landat och inte ville vänta 3 timmar på bussen till Linköping.

När jag närmar mig Skavsta/ESKN får jag klart inflygning bana 34. Det är tvärbanan som oftast inte används av Ryan och de andra grabbarna. Det visar sig dock att de använder den för att taxa. Mitt på banan – öga mot öga med min inflygning rullar en Boeing 737 mot plattan.

Tornet ropar: “S-MH, Förvänta dig en sen landningsklarering. Har ett plan på banan. Om 10 sekunder skall det var ok.”

Men Ryan-piloten leker chicken race och segar sig fram över banan… Jag fortsätter in mot tröskeln på en normal landningsplané och till slut känns som jag i stort sett ser kapten i vitögat. Jag ligger på 100 fot och inser att det nog bäst är bäst att gasa lite och angöra en inflyttad tröskel.

Tornet till Ryan: “Ryanair 9502, You will have an aircraft overflying”

Ryanpiloten med en tydlig brittisk accent: “NO SHIT!

Tailwinds!

/Robin