Väldigt Nära Nyköping

Ibland kan man inte låta bli. Ni vet när man bitit i en bulle med strösocker på och sedan försöker undvika att slicka sig om munnen. Det GÅR inte. I helgen var det så länge sedan jag flög att det inte gick att låta bli. Planet ledigt och lite blått på himlen. Det enda som saknades en lämplig destination att flyga till och studsa ett par gånger.

Min första tanke gick till Eskilstuna – men efter en snabb check på deras hemsida framgick det att de hade stängs på grund av ett “motorevent”. Nåväl, varför inte åka ner en sväng till Nyköping/Skavsta/ESKN och passa på att swusha förbi sommarstugan! Sagt och gjort. Planering och förberedelser gjordes inför en tur ESSB-ESKN-Sommarstuga (som ligger i ESKN kontrollzon)-Gnesta (för att vinka till svärföräldrarna)-ESSB.

Väl framme vid fältet såg det bra ut åt det här hållet:

Åt andra hållet:


….NOT so nice.

Tornet rapporterade åska västerut och för att inte riskera att detta oväder dragit in och parkerat över Bromma lagom tills jag skulle vända åter och landa, bestämde jag mig för att vänta ut ovädrets passage.

Flight Planning in ProgressAFIS på radion som bakgrundsmusik

Långsamt rullade det närmare och jag bestämde mig för att göra en smula nytta innan det eventuella regnet och att det var dags att flyga.


Lite regelrätt markservice

Efter någon timme hade det hela dragit vidare och väderradarbilden från SMHI såg lovande ut tyckte jag.

Regnvädret i sydväst bedömde jag låg på god marginal till Nyköping. Upp i det blå och ut via SVARTSJÖ!

Efter en knapp halvtimme när jag började närma mig Skavsta kontrollzon såg den goda marginalen inte så god ut längre. Tornet rapporterade taskig sikt och Cb över fältet.

Med mitt monumentala flygotrim var beslutet att avbryta lätt och jag gjorde helt om. Titta på sommarstugan fick bli en annan dag. Se där! En ny anledning att ge sig ut och flaxa.

Det blev dock ett flax förbi Rosenhed på vägen (enligt plan).

När jag väl kom tillbaka till stan var det ett så förträffligt väder att jag begärde att få ligga kvar på 2000 fot och cirkla lite över 08:orna. Det gick alldeles utmärkt. Under 20 minuter fick Södermalm sig ett par rundor – lixom bygget vid Globen samt den stillastående kön på Essingeleden norrgående.

Ser ner på Globen


Hemmaplan


Södermalm med Långholmen och Reimersholme i förgrunden


Bettan stoppades in i hangaren efter väl uträttat värv. Trots att det bara summerade till en landning denna dag blev det 75 fina minuter till loggboken samt ett flygarminne över hur nära det är till Nyköping – men nära skjuter ingen hare, vare va?

Tailwinds!
/Robin