Category Archives: Galen värld

Bänka eder!

Efter tips från god vän lyckades jag knipa dessa finstolar i en auktion på Bukowskis(!).

9295441_fullsize

Nu inväntar jag bara transport från Malmö vilket skall ta 1-3 veckor.

Sedan blir det att installera sig. Spänna fast säkerhetsbältet…

Tailwinds!

/Robin

 

Nice Landing!

Denna pilot verkar ha kommit in lite “hot&high” mot Fillipinska flygplatsen i Kalibo. Piloten lyckas mycket elegant flyta förbi 2400 meter vällagd asfalt.

I båda ändar av landningsbanan är det vägar. Man kan undra hur förbipasserande bilar reagerade på att i stort sett stå nos mot nos med ett passagerarflygplan.

Man kan oxå undra hur han som filmar helt lugnt konstaterar “Nice Landing…”

Tailwinds!

/Robin

Flygande Kakmonstret

Att flyga kan innebära allehanda faror för ens hälsa. Tål man till exempel inte choklad kan ju denna Chokladmousse-dessert som jag serverades på 10 000 meters höjd ligga i riskzonen (1% choklad!!!).

Det verkar inte finnas någon gräns för reglering och föreskrifter inom flyget – men tillsatser i brick-maten verkar vara ett område helt utan begränsningar. Här snackar vi ett riktigt kak”monster”!

När man talar om monstret så står det i farstun hette det, va?

<nördhumorvarning>

</nördhumorvarning>

Tailwinds!

/Robin

Anmodat Könstest

I dag landade ett mail i min inlåda där jag som registrerad användare uppmanas kontrollera mitt kön:

“I samband med datamigreringen så har informationen om “kön” gått förlorad. Detta innebär nu att samtliga medlemmar är “män”. Kontrollera denna information och ändra vid behov i profilinställningarna.”

Som pilot kanske följande test fungerar? http://www.healthgene.com/avian-dna-testing/1306/

En lösning hade säkert varit att hantera detta migrationsproblem på en mer korrekt teknisk nivå. Med hänsyn till den typiska könsfördelningen på ett Internetforum för flygintresserade, kan jag nog tycka att man hittat den mest effektiva lösningen på problemet, när man default satt “Man” på samtliga registrerade medlemmar.

Tailwinds!

/Robin

Cake or Death?

Ibland ställs man inför val och ibland söker man upp dem. Inför ett uppdrag på Arlandia/ESSA hade det åt Mikael och Undertecknad bokats rum på Radisson SAS. Men efter att i förväg ha anlänt och inspekterat omgivningen bestämde jag i enväldig majestät att rösta ner de två rummen här:

Alternativet...

För med handen på hjärtat... Vem skulle inte hellre ta in i sviten i cockpit ett stenkast bort på följande pensionat:

Jumbo Hostel

Det kändes på något sätt som ett val mellan Cake or Death… För er som inte hört talas om denna nyöppnade flygnörd-lokal kan jag rekommendera ett besök på deras hemsida Jumbo Hostel eller en titt på detta lilla reportage:

…eller varför inte se senaste nytt från DN: http://webbtv.dn.se/

Där ovan skall vi bo!

Ovan där! En strandad jumbo som slagit upp portarna i mitten av januari i år. Det visar sig att de bara haft 7 gäster i vårt rum före oss. Vi pratar nu om två piloters bild av ett förstklassigt boende – dessutom med en kostnadsneutral lösning i förhållande till Radisson.

El-sängar och platt-TV i Sviten i Cock-pit

Vi installerade oss i varsin slaf – Det är första gången jag ligger bekvämt på ett flygplan. Platt-TV, elmanövrerade sängar, så mycket gratis internet man orkar  samt ett Hobbit-anpassat dusch/toa-utryme ingick. Även om det inte behövdes någon direkt övertalningskampanj lät jag Micke sova “Kapten” som tröst för att han slapp sova på Radisson…

Vissa reglage var kvar

De klassiska reglagen, switcharna och styrorganen var fortfarande installerade. Apropå trottel-kvadranten kommer de fyra motorerna att återinstalleras till sommaren och då är det möjlighet att även sova i en av dessa. Behöver jag tillägga “Hobbit”-size även här. Men varför inte sova skavfötters i en jumbomotor i sommar? Vilket drag!

Fiket

Ett gemensamt utrymme under cockpit där man kan värma mat i mikro och förtära enklare cafévaror. Planen på planet är att erbjuda utomhusservering på vingen. Luftis hade tydligen haft synpunkter på att det skulle vara vingen som vätter bort från Arlanda – för att inte chocka anländande piloter med fikagäster på vingarna till höger och vänster.

Micke som liggande Kapten

Som sagt var Micke inte svår att övertala när det bjöds på utsikt över flygfältsrörselser på första parkett. Även om vi inte rörde oss mer än de eldrivna sängarna tillät. En sen natt i glada vänners lag lägger vi dock till flygplanshandlingarna.

Robban i First Class

Robban som hade bokat de första Radisson-rummen fick äran att komma tillbaka till receptionen och förkunna att två av de tre bokade gästerna, efter rundtur i omgivningen,  inte hade för avsikt att checka in för kvällen. Unge Hr Receptionisten förkunnade då med en djup utåt-suck (och en liten smula glimt i ögat):

Dummma Jumbojet……

Tailwinds!

/Robin

Top Gunnel

Det står nu klart att det kommer bli uppvisningsflygning på LFK:s 75-årsjubileum. Bland annat av ett Motorskärm-gäng från Parabase. Undertecknad kommer åtminstone att transportera sin utrustning för beskådning på marken på det Fly-In som arrangeras.

Om vädret visar sig gynnsamt kan man nog även tänkas få se Münchausen i egen hög person dingla omkring över Linköping. Vi ses!

Tailwinds!

/Robin

Flieger & Flieger

Här kommer dagens mattips för personer som är eller kommer befinna sig i närheten av Wien.

Strax söder om Wien ligger tema-restaurangen Flieger & Flieger. Det bereder mig personligen en stor portion nostalgi att tänka på denna lokal. För snart 10 år sedan blev jag bjuden av kund att tillsammans med ett par kollegor äta på denna restaurang.

Det första som möter dig när du kommer dit är en komplett personal klädd i flygoveraller. Man blir visad till sitt säte och en österrikiskt välfylld meny sätts i dina händer. Alla attiraljer, utrustning och utsmyckning går i flygets tecken. Temat går även igen på rätterna på menyn. Bigglesburgare etc. Det är Flygmat – ej att förväxlas med flygplansmat!

Mitt under middagssittningen släcks plötsligt ljuset och man hör på avstånd ett flygplan med problem. Motorn hackar och hostar – Det är på väg att störta! Det accelererar och till slut brakar det med en kraftfull smäll rätt genom taket på restaurangen. Rök överallt. Piloten klarar sig mirakulöst och hänger i en fallskärm från taket ett par bord bort. Gästerna är i extas. Skrattar och stojar i glädjerus.

Varför ser man inte mer sånt här i Sverige?

Tailwinds!

/Robin

1 Ljus i Tårtan

Kära läsande damer och herrar (och även ni som bara tittar på bilderna),

(så här fånigt glad ser man visst ut när man provkör helikopter)

Idag är det 365 dagar sedan denna flogs första livstecken. Vi räknar till 76 inlägg, 136 kommentarer och 15100 besök när vi nu står inför ettårsjubileum.

Min ambition att hålla flygfokus har nästan, med enstaka enstaka undantag, hållit tråden. Fortfarande med Googles enda träff på “norrländsk tvekamp” försöker jag hålla nivån intressant för släkt, vänner och övriga nyfikna kring mina flygande aktiviteter.

Hjärtligt välkomna tillbaka.

Tailwinds!

/Robin